Mahmoud Abo Ahmad håller upp en skylt i kartong där det står: "Jag vill återförenas med mina föräldrar"
1 av 2
Mahmoud Abo Ahmad vill återförenas med sina föräldrar. Foto: Peppe Andersson/Sveriges Radio.
Närbild på pappkartong där det står: "Jag vill återförenas med mina föräldrar"
2 av 2
Mahmoud Abo Ahmad har ett tydligt budskap på sin pappkartong. Foto: Peppe Andersson/Sveriges Radio.
Jönköping

Långa väntetider riskerar förhindra återförening med föräldrarna

Mahmoud Abo Ahmad: "De bara gråter, de vill bara se mig"
1:09 min

Han flydde från krigets Syrien när han var 15 år. Nu har han väntat på att få återförenas med föräldrarna i nästan två år, men inget händer.

17-årige Mahmoud Abo Ahmad sitter utanför migrationsverkets ingång på Östra Storgatan i Jönköping. Där tältar han för att få svar från Migrationsverket om han kommer att få återförenas med sina föräldrar.

Det går bra för mig här i Sverige, men utan mina föräldrar går det dåligt

Mahmoud flydde från kriget i Syrien som 15-åring och sökte återförening med sina föräldrar efter att han fick uppehållstillstånd i Sverige. Föräldrarna fick komma på intervju i Libanon och ett ärende gällande återförening inleddes. Som minderårig ska Mahmoud ha rätt till ovillkorlig återförening med sina föräldrar men om tre veckor fyller han 18 och då kan det bli svårare.

Som myndig har föräldrarna inte längre något juridiskt ansvar för sin son och måste efter att han fyllt 18 bevisa att de har så kallad hushållsgemenskap, alltså att de är beroende av varandra i hushållet, något som Mahmoud Abo Ahmad menar kommer försvåra processen.

Även om man fyller 100 år så behöver man sina föräldrar

Migrationsverket kan inte uttala sig i det enskilda ärendet men menar att den här typen av ärenden tar tid, mellan 17 till 22 månader och allt Mahmoud kan göra nu är att vänta. Men väntetiden gör att fallet kan försvåras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".