Vapenhandlaren Patrik Peterson uppskattar att värdet på vapen som väntar på sina ägare uppstiger till 700 000 kronor.
Vapenhandlaren Patrik Peterson uppskattar att värdet på vapen som väntar på sina ägare uppstiger till 700 000 kronor. Foto: Sandra Virro/Sveriges Radio
Jönköpings län

Vapenhandlaren: Vi får agera bank

Vapenhandlaren: Vi agerar bank
1:45 min

Jaktsäsongen närmar sig, men vissa riskerar att inte få sitt nyköpta vapen i tid.

Polisens handläggningstid för vapenlicens i område Öst, där Jönköpings län ingår, är just nu längst i landet.

Det påverkar inte bara den som får vänta på sitt nya vapen.

– Under den tiden som själva processen för licensansökan tar har kunden egentligen bokat sitt vapen, då gör det att vi ligger ute med pengarna under den tiden. Så vi agerar ju lite bank där, säger Patrik Petersson som driver en vapenaffär i Norrköping.

– I slutändan blir det väldigt mycket pengar.

I ett vällåst rum väntar ett 50-tal vapen, till ett värde av hundratusentals kronor, på att hämtas ut av sina nya ägare. 

Det är ett samtalsämne dagligen

Den nästan tio veckor långa handläggningstiden skapar frustration även hos kunderna.

 – De är väldigt missnöjda. Alla som kommer in pratar om det, det är ett samtalsämne dagligen, berättar Patrik Petersson.

Enligt Robert Ericson som är vapenhandläggare på polisen i Norrköping, beror de långa väntetiderna på en rad omständigheter.

– Vi har haft en del medarbetare som har slutat tillsammans med att många väljer att söka licens samtidigt under den här perioden, säger Robert Ericson.

Men enligt vapenhandlare Patrik Petersson är det ovanligt långa handläggningstider, även för årstiden.

 – För oss har tiderna gått upp generellt men självklart så ökar de nu när jaktsäsongen närmar sig och folk vill handla nya grejer.

– Det har tiderna gjort innan också men så långa som de är nu har de aldrig varit, säger han.

Kan det bero på något mer?

– Det har ökat markant med nyexaminerade jägare och det påverkar väl också att polisen har svårt att tackla de ansökningar som kommer in.

 Åtgärder för att komma ifatt har vidtagits. 

– Vi har bland annat genomfört lite övertidsinsatser och annat för att kunna minska handläggningstiderna så gott vi kan så vi gör vad vi kan, säger Robert Ericson, vapenhandläggare på polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".