hästar
1 av 2
hästar
2 av 2

Stort intresse för de anrika svenska hästarna

Paulina Hecht, besökare: Det är kul och coolt med olika storlekar på hästarna
1:15 min

Just nu pågår riksutställningen Ardenner på Elmia i Jönköping.

Ungefär 1500 personer befinner sig på mässområdet och så klart en massa hästar.
De tre olika hästraserna som visas på Riksutställning Ardenner är Gotlandsruss, en nordsvensk brukshäst och svensk ardennerhäst. De två sistnämnda raserna har ett förflutet som hästar inom jordbruk och för att dra kärror till exempel men de gamla svenska hästarna är än idag populära.

–  Det finns ett stort intresse för ardenner. Man kör i skogen med dem, vanligt och mycket uppvisning och dressyr, säger Kristina Ahlström från svenska russavelsföreningen som är en av arrangörerna.

Under helgen är det bland annat generalmönstring för russhingstar, utställning där man får kolla på de olika raserna och även tävlingar i olika grenar. Kristina Ahlström uppskattar att ungefär 1500 personer kommer besöka evenemanget.

– Vi ska köra en uppvisningskadrilj med de olika hästarna. Det är kul och coolt när de är olika storlekar på dem, säger Paulina Hecht som är med i uppvisningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".