Jönköping

Från Jönköping till Hollywood – en Askungensaga för hemmafilmare

6:48 min

David F Sandberg från Jönköping har en historia som kan beskrivas som en Askungensaga för hemmafilmare.

En Youtubefilm ledde till att han fick åka till Hollywood och spela in en långfilmsversion. På onsdag har hans andra långfilm "Annabelle: Creation" premiär.

"Annabelle: Creation" om en besatt docka, är en i raden av uppföljare till filmen "The Conjuring" och filmerna har börjat utveckla ett eget skräckuniversum.

Men för David F Sandberg började allt hemma i hallen.

– Det gick väldig snabbt. Helt plötsligt hade jag agent och manager i Los Angeles och en producent som ville göra film av det hela. 2015 fick vi samtalet att, ja, filmen blir av, du och Lotta får komma hit. Så vi låste lägenheten i Göteborg och hoppade på ett plan. Sen var vi här helt plötsligt.

David F Sandbergs långfilmdebut "Lights out" – Hollywoodversionen – är en utbyggnad av en treminutersfilm han lade upp på Youtube efter att ha skickat in den till en kortfilmstväling. 

– Jag och Lotta gjorde "Lights out" en kväll. Ett par månader efter det blev filmen plötsligt viral online och sågs av miljoner människor. Helt plötsligt började alla de här människorna från Hollywood kontakta oss och var väldigt intresserade.

Efter en veckas inspelning var jag ganska deprimerad.

I "Lights out" anar en kvinna en människogestalt i mörkret i hallen. Hon tänder lampan och varelsen är borta. Hon släcker och då syns konturerna igen. Hon tänder. Släcker. Och plötsligt står gestalten precis intill henne. Filmen har över 13 miljoner visningar på Youtube och ledde till att David F Sandberg och Lotta Losten fick åka till Los Angeles för att spela in långfilmsversionen.

– Det var en väldigt stor omställning. Efter en veckas inspelning var jag ganska deprimerad. Det var så mycket att handskas med och det var så mycket press jag satt på mig själv att den här filmen måste bli bra, annars är den här chansen till en karriär i Hollywood över.

Nu visste jag vad som väntade, hur det fungerar på en filminspelning.

Men filmen drog in över en miljard kronor på den globala biomarknaden – en imponerande siffra för en film med en budget på strax över 40 miljoner kronor. Framgången ledde till att David F Sandberg fick göra "Annabelle: Creation".

– Den här inspelningen var så mycket bättre på alla sätt och vis. Nu hade jag gjort min första film, som dessutom gick väldigt bra. Nu visste jag vad som väntade, hur det fungerar på en filminspelning. 

En nackdel för David F Sandberg med att göra storfilm är att han och hustrun Lotta Losten inte kunnat göra filmerna tillsammans längre

– När allt det här med Hollywood hände ville man inte på pusha på för mycket för då tänkte man att de kanske säger att "då vill vi inte göra film." Så då tänkte vi "vi kan inte pusha för att hon ska ha en större roll än såhär och vi kan inte pusha på för att hon ska vara producent eller att vi ska skriva hela manuset, vi får ta det lite lugnt." Nu försöker vi rätta till det så nu är tanken att vi ska producera mer tillsammans.

Under seriekonventet Comic-Con avslöjades det att David F Sandberg nästa projekt blir superhjältefilmen "Shazam".