Naomi K Brorson kund
1 av 2
Naomi K Brorson på salongen i Nässjö Foto: Alexandra Letterfors/Sveriges Radio
Ngozi Ezema salongägare
2 av 2
Salongägaren Ngozi Ezema från Jönköping Foto: Alexandra Letterfors/Sveriges Radio
Trender

Ny lockande trend – naturlig afrofrisyr

Naomi K Brorson: Jag har inga kemikalier i det
1:30 min

Naturligt afro har blivit populärt - samtidigt som intresset att rakpermanenta håret minskar.

Sedan millennieskiftet har the natural hair movement spridits från USA till resten av världen. Det är en rörelse där afrikanska kvinnor tar avstånd från skadliga kemikalier och rakpermanentat hår och istället stolt bejakar sina naturliga lockar.

Enligt en rundringning som P4 Jönköping har gjort till länets fyra afrosalonger är det många kunder idag som bevarar sitt naturliga afro istället för att t ex rakpermanenta det.

Jag ville älska mitt hår. Jag vet att det inte är rakt men jag gillar det. Det är mycket fylligare och det växer bättre för jag har inga kemikalier i det.

För vissa är den naturliga afrofrisyren ett politiskt ställningstagande och för andra en modetrend. Nässjöbon Naomi K Brorson beskriver det som en slags gemenskap. Hon har haft afro i tre år nu och har lärt känna andra afrikanska kvinnor världen över genom en Facebookgrupp där de delar tips till varandra hur man bäst sköter sitt naturliga hår.

Alla vill ha det naturligt nu. Jag har det också, det är smidigt.

På afrosalongen i Nässjö har ägaren Viktoria hittills endast behandlat kunder med naturligt afrohår och på afrosalongen i Jönköping slog trenden igenom redan för ett år sedan. Från ingenstans ville alla ha sitt naturliga hår och idag är det få som plattar bort sina lockar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".