SBAB:s logotype på en byggnad.
SBAB:s logotype på en byggnad. Foto: Sebastian Davidsson / SvD / TT

Seger för Stellan - banken ändrar sina villkor

Stellan Streiffert: Uppenbarligen hade SBAB otur när de tänkte
3:01 min

Eksjöbon Stellan får rätt mot banken efter sin DO-anmälan.

I slutet av juni anmälde Stellan Streiffert från Eksjö banken till Diskrimineringsombudsmannen, DO. I anmälan poängterade Stellan att banken vägrade låna ut pengar, 100 000 kr, till en person över 60 år. Anledningen var med direkt hänvisning till personens ålder, för att pensionärer generellt har en sämre inkomst.

Nu tar SBAB bort den schablonmässiga regeln som försämrar äldre personers bolånevillkor. I stället ska individuella kreditbedömningar göras, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

– Vi har fått reaktioner från kunder som ansett att den här regeln vi införde inte gav en rättvis bild av situationen när personen närmar sig pensionen, säger Karin Hellgrne, informationschef på SBAB.

Beslutet av SBAB välkomnas av Eksjöbon Stellan Streiffert. 

– Uppenbarligen hade SBAB lite otur när de tänkte i första vändan och införde den här bedömningen, säger Stellan Streiffert som fortsätter att han inte varit ute efter konfrontation utan att han upplevde situationen väldigt tokigt. Det sägs väldigt skönt att de tagit till sig av det här, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".