En äldre person håller i en bilratt.
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Stora skillnader för äldres körkortsbedömningar

Helena Selander: Vi behöver undersöker samband mellan olyckor och sjukdomar
3:04 min

På bara en veckas tid har det inträffat två allvarliga trafikolyckor där äldre förare varit inblandade.

Varje år återkallar Transportstyrelsen mellan 8-9 000 körkort på grund av förarens hälsotillstånd. Vanliga skäl är demens, olika ögonsjukdomar eller stroke.

Det svenska systemet bygger på att läkarna ska anmäla sina patienter till myndigheten om de drabbas av sjukdomar som gör dem olämpliga som förare, men väldigt få läkare gör det.

– Kroppen och hjärnan förändras, och det förändrar körförmågan. Man kanske glömmer av regler eller inte har koll på de regler som tillkommit, säger Helena Selander som är arbetsterapeut och har jobbat 15 år med bilförares körkortslämplighet. 

Hur vården hanterar frågan skiljer sig runt om i landet, menar Helena Selander. Ibland kan det vara specifika intresse för frågan som driver det här. Det är naturligtvis också en ekonomisk fråga för sjukvården, fortsätter hon. 

För fem år sedan gjorde Helena Selander en doktorsavhandling under namnet "Köra bil livet ut" för att se just hur bedömningarna såg ut. Mycket har inte hänt inom området inom de gångna fem åren, men backar man en längre period har mycket förändrats.  

– Vi är i ett skede nu där vi diskuterar i att det behövs fler studier för att undersöka samband mellan olyckor och vissa sjukdomar. Ifall vissa sjukdomar är orsaken eller mer vanliga i vissa olyckor, vi vet inte riktigt, säger Helena Selander. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".