Värnamo

Johan Gustafsson: Jag hoppas att ingen lösensumma har betalats

52 min

I dag berättade Johan Gustafsson från Värnamo för första gången om tiden i fångenskap i Mali.

Den 25 november 2011 kidnappades Johan Gustafsson av beväpnade män när han var på motorcykelresa i Timbuktu i Mali. Det tog fem år och sju månader innan han blev frigiven.

Under hans första presskonferens som hölls på torsdag berättade han om tiden i fångenskap. Bland annat konverterade han till islam för att få kidnapparna att skona hans liv och kanske släppa honom. 

– Jag ser det inte som att jag har varit muslim. Jag tror att de såg det som sin plikt att acceptera det. Men jag har svårt att tro att de verkligen trodde på det, sa Johan Gustafsson under presskonferensen.

En kväll, efter ungefär ett år i fångenskap, försökte Johan fly. Han gav sig av mitt i natten och gick sedan i två dagar innan hans kidnappare hittade honom.

– När de hittade mig var det en viss lättnad också. Jag hade gått i två dagar utan att se spår av någonting. Men samtidigt såklart en rädsla för att de kanske skulle avrätta mig. Eller kedja mina medfångar.

Men i juni satte kidnapparna Johan i en bil och körde iväg med honom. Till en början visste han inte vad som hände.

– Jag flyttas över från grupp till grupp. Vi kör genom hela natten. Sen ser vi en kolon med fordon där det står en grupp män. Jag hör på klingande svenska: "Johan?". Jag svarar "ja". Jag går över och hälsas av ett gäng tårögda svenska poliser. De blir en skyddande mur runt mig tills vi landar på Arlanda.

Vet du varför dina kidnappare släppte dig till slut?

– Nej det vet jag inte. Jag kan bara spekulera som alla andra. Jag hoppas att Sverige håller den policy som den gör. Jag ser ingen anledning till att betala lösensummor.