Kräftpremiär

Han vill stoppa spridningen av signalkräftan

2:39 min

Signalkräftan måste stoppas! Fisketillsynsmannen Michael Bergström ryter ifrån inför allmänhetens kräftfiske, som drar igång fredag morgon.

Under åren har allmänhetens kräftfiske kantats av olovlig utrustning, stölder och sjöfylleri.

Men största problemet har varit spridningen av signalkräftan till områden runt Vättern. Signalkräftan är i stort sett immun mot kräftpesten, men sprider pesten så att den naturliga flodkräftan slås ut.

– Anledning är att människor utnyttjar det fria fisket för att sätta i kräftorna i annat vatten, säger fisketillsynsmannen Michael Bergström. 

– Man tar med dem hem, för man är ju fortfarande lika snål, men vill ju inte släppa tillbaka dem. Då tar man med dem hem och så tänker man "oj, vi slipper åka till Vättern om något år för vi har ju en egen sjö, vi släpper i dem där". 

Allmänhetens kräftfiske i Vättern är det enda kräftfisket i Sverige där vem som helst får fiska kräftor, men det kan det bli ändring på.

Enligt Michael Bergström skulle det bli lugnare vatten om det infördes begränsningar för allmänhetens kräftfiske. Men för honom är det viktigaste att signalkräftan stoppas.

Därför kommer Michael Bergström tillsammans med sjöpolisen och länsstyrelsena i Västra Götaland och Jönköping att försöka se till att kräftfisket inte missbrukas.

– I första hand är vi ju till för att informera men sen finns vi ju till för att beivra folk som inte sköter sig.

Allmänhetens kräftfiske drar igång fredag den 11 augusti och pågår i fem helger.