Värnamo

Psykolog om Johan Gustafsson: Viktigt skapa sig en vardag för att överleva

1:47 min

Människor som hamnar i Johan Gustafssons situation, utvecklar överlevnadsstrategier. Men de har också en förmåga att skapa en vardag.

Johan Gustafssons berättelse om sina fem och ett halvt år som kidnappad i öknen i Mali berör och fascinerar. Många funderar nog också på hur de själva skulle klara av det.

– Vi har en inbyggd förmåga att hitta överlevnadsstrategier, säger Filip Arnberg, legitimerad psykolog och programdirektör på kunskapscentrum för katastrofpsykologi vid Uppsala Universitet. 

– Människan har en förmåga att skapa sig en vardag, hur märkligt det än kan låta. Och hon utvecklar också strategier för hur man ska kunna fly, och planerar för det.

Johan Gustafsson konverterade till islam för att skydda sig själv och öka sina chanser, och det är ett typiskt exempel enligt Filip Arnberg. 

Han berättar också om det så kallade Stockholmssyndromet, som blev omtalat efter Norrmalmsdramat, och som han tycker övertolkas. Den som blir kidnappad blir inte "vän" med sina kidnappare.

Men den kidnappade lär känna dem, och kan skämta och prata med dem. På ett sätt som kan vara svårt för den som inte varit där att förstå.

Johan Gustafsson har också berättat att han ju umgicks och pratade med de unga män som vaktade honom och att han försökte lära sig deras språk.