Jönköping

Ingenstans att bo - då får studenter tacka nej

1:27 min

Bristen på studentbostäder är nu så allvarlig att elever i Jönköping riskerar att få tacka nej till sin utbildning.

Om en vecka är det dags för terminstart på Högskolan i Jönköping men många blivande studenter letar fortfarande efter någonstans att bo.

– Det är extremt svårt för studenter i dagsläget att hitta boende, speciellt studentbostäder. Tyvärr har vi kommit till en situation där folk tackar nej till sin utbildning för att de inte hittar en studentbostad, säger Jacob Wassén som är studentkårens ordförande i Jönköping.

Antalet studenter som har antagits till Högskolan har ökat för varje år och därmed också konkurrensen att hitta ett boende. 20-åriga Elin Hernelind från Borås har sökt bostad sedan i april.

Jag börjar ha lite panik med tanke på att jag inte har någon bostad än. En paniklösning är väl att man får bo i husbil eller någonting till en början.

Enligt Jacob Wassén på studentkåren i Jönköping har fler och fler blivande studenter valt att köpa en lägenhet istället. Men för en student som lever på studiemedel är inte det ett alternativ.

 – Förra veckan var det väldigt jobbigt och nästan så att jag fick tacka nej för att det här inte funkar. Men samtidigt har utbildningen legat som en morot så att man fortsätter, säger Elin Hernelind.