Oscar Målevik och Henrik Olsson står framför tingshuset.
1 av 2
Oscar och Henrik är ännu inte färdiga med att fixa med huset, men de tycker det är en rolig hobby. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Henrik Olsson lyser upp klottret på häktescellens vägg.
2 av 2
Inne på häktescellens vägg har fångar klottrat på väggarna. Kanske var det deras sista ord. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Hullaryd

Öppet hus i deras unika sommarhem

"Dags att alla får se husets historia"
2:10 min

För snart tio år sen köpte Henrik Olsson och Oscar Målevik det gamla tingshuset i Hullaryd i Aneby kommun. I helgen öppnar de hemmet för allmänheten.

I helgen öppnar tv- och radioprofilen Henrik Olsson och den prisbelönte konditorn Oscar Målevik sitt hem för allmänheten att ta del av husets historia.

Sedan paret köpte tingshuset i Hullaryd har de restaurerat byggnaden och i dag använder de det som en tillflyktsort på somrar och skollov.

Oscar har sina rötter i Adelöv och de letade efter ett boende i området, när de av en slump upptäckte tingshuset och fick köpa det.

Vi tycker det är dags att alla ska få se husets historia, vi vill ge tillbaka till bygden.

Tingshuset är från slutet på 1700-talet och på gården finns också en häktescell. Henrik och Oscar har bevarat gallerfönstret och även klottret som de häktade skrev på väggarna.

– Det är inga fina ord som står där. Man delade ut det sista dödsstraffet här på tingshuset 1837. Det var två bröder från Adelöv som hade mördat en bonde på vägen hem från marknaden. De halshöggs lite längre bort i skogen, säger Henrik.

På lördag, den 12 augusti, från klockan 12.00 är tingshuset öppet för besökare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".