Ahmad och Mohammad Khodadi
Mohammad och Ahmad Khodadi demonstrerar för att inte tvingas skiljas åt. Foto: Alexandra Letterfors/Sveriges Radio
Jönköping

Mohammad: Min bror behöver mig och kan inte lämna mig

Mohammad Khodadi: Afghanistan är inte säkert för mig och min lillebror
2:29 min

Lillebror Ahmad har fått uppehållstillstånd men storebror Mohammad ska utvisas. Därför manifesterar bröderna idag utanför migrationsverket i Jönköping.

15-årige Ahmad Khodadi har fått uppehållstillstånd i Sverige, men för hans 18-årige storebror Mohammad ser läget mörkt ut. Han ska enligt migrationsverkets beslut utvisas till Afghanistan.

Därför står båda utanför migrationsverket i Jönköping idag för att stödja sittstrejken i Stockholm som kräver stopp för alla utvisningar till Afghanistan.

– Afghanistan är inte säkert för mig och min lillebror. Min bror han behöver mig. Vi måste vara tillsammans, vi är en familj. Jag vet inte varför jag måste lämna honom.  

Migrationsverket vill inte ställa upp på intervju utan skriver i en kommentar:

"När det gäller säkerhetsläget följer Migrationsverket hela tiden utvecklingen i Afghanistan. Vår bedömning är där att läget i landet är allvarligt och att det har försämrats det sista året.

Men det finns fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet och vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna."

– Jättedåligt. Det är verkligen jättedåligt. Ahmad behöver sin storebror. Den enda nära släkt han har ska skickas tillbaka till Afghanistan, säger brödernas kontaktperson Lars Isaksson från Habo.

Lyssna på intervjun med bröderna i ljudspelaren ovan!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".