Jönköpings län

Solresor ska locka konfirmander

I takt med att Svenska Kyrkan tappar medlemmar seglar konfirmationen upp som allt viktigare för att locka de unga.

Fler och längre läger - gärna till Italien, Spanien eller USA står högt på församlingarnas listor. Och ofta helt gratis.

– Vi når fler ungdomar som annars inte hade kunnat åka av ekonomiska skäl, säger Linn Wiesser på Skarpnäcks församling i södra Stockholm.

Precis som antalet medlemmar har rasat stadigt, så har även antalet och andelen konfirmander minskat. Den utvecklingen har fått kyrkan på fötterna. 

Svenska Kyrkan erbjuder sedan några år tillbaka, i enlighet med strategin, fler och längre konfirmationsläger. Det visar också kyrkans statistik.

– Det är en viktig del, att få leva tillsammans. Vi har blivit mer medvetna om lägrens betydelse, säger Peter Ekman, handläggare för barn och unga i Svenska Kyrkan.

Huruvida de mer exklusiva utlandslägren har ökat i antal de senaste åren är oklart. Men på lite sikt är det så. En snabb överblick över församlingarnas erbjudanden visar på en uppsjö av konfirmandresor till Italien, Spanien och till och med USA. Och har inte den egna församlingen någon resa som passar går det bra att söka över gränserna. Andra varianter är olika sportläger kombinerade med kristen undervisning.

Blir det då inte dyrt? Svenska Kyrkan har inte fått bättre ekonomi när medlemmarna flytt.

– Det gäller att prioritera sina resurser. Kyrkorådet har beslutat att satsa på barn och ungdom, säger Linn Wiesser.

Svenska Kyrkans regel är att det alltid ska finnas åtminstone ett gratisalternativ, enligt Peter Ekman.