Oliver Bergström och tjugan.
Oliver Bergström och den halva 20-kronorssedeln. Foto: Privat
Jönköping

Efter tio år fick han svar om mystiska tjugan

"Det här är perfekt..!"
4:06 min

En upphittad, halv, sedel har sysselsatt Oliver Bergström i tio år.

För 10 år sedan, så hittade jag en väldigt finklippt tjugolapp. På pengen stod det väldigt enkla instruktioner som jag, tio år senare skulle följa.  Dessa instruktioner har nu följt mig i tio, TIO hela år.

Någon har alltså skrivit ett meddelande på en 20-kronorssedel, som sedan klippts isär. Meddelandet på den halva sedeln har sedan dess gäckat Oliver Bergström från Jönköping, som hittade sedeln för tio år sedan. Nu hoppades han få en förklaring på vem det var som han skulle möta vid dammen i Norrahammar klockan 12.

Skulle jag få träffa en multimiljonär som ger en belöning till mig då jag visat starka ambitioner och bevisat att jag kan "hålla i pengar"?

I god tid begav han sig till dammen, men någon person gav sig inte till känna. 

– Klockan 12:49 gav jag upp, det verkade inte komma någon, berättar han i P4 Jönköping.

Sedan P4 Jönköping uppmärksammats Olivers berättelse verkar mysteriet till slut få en förklaring - samtidigt visar det sig att han var sex år för sent ute. Datumet som han tolkat som 13 augusti 2007 ska istället tolkas som 13 augusti 2001. Det visar sig sedan Timo Nikula hört av sig och förklarat vad som hänt.

– Jag och en väldigt god vän till mig, Magnus Bergström - som tyvärr gick bort för några år sedan - satt en kväll och lovade varann att det datumet, tio år framåt, ska vi träffas vid dammen i Norrahammar.

Historien slutar inte där - hör hur tjugan förenar Oliver med hans bortgångna morbror. Lyssna i ljudspelaren ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".