Jönköping

"Högt tryck på små lägenheter"

2:27 min

Bostadsmarknaden för mindre lägenheter är glödhet i Jönköping.

Om en vecka är det dags för terminstart på högskolan i Jönköping, men många blivande studenter letar fortfarande efter någonstans att bo. Något som gynnar bostadsmarknaden i Jönköping.

– Det är en väldigt stor efterfrågan sedan antagningsbeskeden kom, säger Amelie Sjöbring som arbetar som mäklare på Fastighetsbyrån i Jönköping.

Ettor är populära innan skolstarten och många säljs ofta innan visning. I de flesta fall är det föräldrarna som köper lägenheterna åt sina barn.

– Studenterna kommer ofta på visningarna tillsammans med familjemedlemmar som också stor med på kontrakten, säger Amelie Sjöbring. 

Vill man köpa en bostadsrätt i Jönköping får man vara beredd på att betala en rejäl slant. Där säljs en bostadsrätt i genomsnitt för två miljoner kronor.

– Ibland köper man utan att ha sett bostaden, säger Amelie.

Det senaste året har priserna för en bostadsrätt ökat med 14,5 procent i Jönköping och i Jönköpings län med över tio procent, det visar en ny rapport från Svensk mäklarstatistik. Även priserna på villor har ökat i länet, allra mest i Eksjö där det ökat med nästan 29 procent. Därefter följer Habo med en uppgång på nästan 20 procent och Tranås på nästan 17 procent.