Värnamos vita älg.
Värnamos vita älg. Foto: Lars Heed

Här är Värnamos vita älg

Anders Svensson: Hon är fredad från jakt
2:55 min

Värmlandsskogarna invaderas av människor på jakt efter vita älgar.

Sällan har väl en älg blivit så känd som den där vita älgen som Hans Nilsson i Eda såg i helgen. Filmen på älgen har väckt global uppmärksamhet och bland annat har BBC sänt den.

Det lär det finnas ett 50-tal sådana här vita älgar i Värmland, som ser ut som något slags sagoväsen. Men det handlar inte om några albinoälgar - de har röda ögon, utan ett speciellt fenomen det handlar om, nämligen leucism. Det innebär att älgarna kan producera men inte lagra pigment.

Jämfört med albinoälgen, de saknar ju helt möjligheten att producera pigmenet.

Men det är inte bara i Värmland dessa vita älga finns, faktum är att det ska finnas minst en sådan här älg här i Jönköpings län också! Lars Heed har filmat en i skogarna utanför Värnamo, och Anders Svensson berättar att den älgen är väl känd i trakten.

– Det är nog samma ko. Hon är sjutton år nu, vi har sparat henne i jakten, berättar Anders Svensson.

Hör Anders berätta historien om Värnamos vita älg, lyssna i ljudspelaren ovan. Hör Länsstyrelsens Jens Mattsson berätta om fenomenet längre ner i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".