Fredrik Knutsson, Vistakulle fruktodling.
- Intresset för att upptäcka den svenska produkten är väldigt stor, säger Fredrik Knutsson på Vistakulle fruktodling. Foto: Amanda Gustafsson/Sveriges Radio
Konsument

Mer svensk alkohol på systemets hyllor

Fredrik Knutsson, Vistakulle: Enda vägen till våra kunder
2:56 min

Flera tillverkar i Jönköpings län bidrar till uppgången.

Antalet svenska produkter som säljs på Systembolaget har ökat kraftigt de senaste åren. 2009 fanns 897, förra året var det 2 668.

Det är främst mikrobryggerierna som driver på trenden, men även vinodlarna och sprittillverkarna blir fler.

Lokalt är unikt

Antalet tillstånd för att tillverka eller bearbeta alkohol har sedan 2013 mer än fördubblats, från 242 till 560, enligt Skatteverket.

– Trenden har fortsatt, det bara stiger. Vi som jobbar med det här funderar på om det finns någon mättnad, säger Johannes Andersson på myndigheten.

Hör Fredrik Knutsson, lokal bryggare, i ljudspelaren ovan.

Staffan Aldin är inköpare på Systembolaget. De öltillverkare som är i kontakt med honom lyfter fram det hantverksmässiga och den höga kvalitén när det försöker att få in sina flaskor på Systembolagets hyllor. Och så klart det lokala, som oftast är det unika.

– Vi ser flera bryggerier som säljer betydande mängder på lokala och regionala marknader, säger han.

Kvalitet framför kvantitet

Men det är inte bara inom ölen som småskaligheten märks. För åtta år sedan fanns fem svenska vita viner på Systembolagets hyllor. Förra året var de uppe i 46. Och antalet svenska sprittillverkare som säljer på Systembolaget har sedan 2009 fördubblats till drygt 90.

– Vad som är spännande är att de som driver mikrodestillerier är entreprenörer med passion för spännande produkter. Det är kopplingen till mat och dryck, det är inget superi. Det är inte så att det är billiga produkter, utan kvalitetsprodukter med mycket stolthet, säger Anna De Geer, vd för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Och eftersom alkoholkonsumtionen per capita i Sverige sjunker, ser Systembolagets Staffan Aldin inget negativt med att de svenska tillverkarna och produkterna blir fler.

– Det är snarare något positivt, eftersom folk tänker mer kvalitet i stället för kvantitet.

Liten andel

Samtidigt ska man inte överskatta småtillverkarnas betydelse. Mikrobryggerierna står för 5,4 procent av försäljningen av svensk öl på Systembolaget. De sex bryggerijättarna står för resten. När det gäller vinet tar rankorna tid att växa till sig och kan bara odlas i en mindre del av landet, och spritmarknaden anses allmänt svår.
Trots att antalet tillverkare skjutit i höjden så minskar faktiskt den totala försäljningen av svensk sprit, vilket Aldin ser som anmärkningsvärt. Svensk punsch och whisky är undantag, i övrigt ser det "dystert" ut, enligt Aldin.

– Folk pekar gärna på Absoluts framgång på 1980-talet, men det var en konsekvens av en väldigt lyckad reklamkampanj. Det har visat sig vara svårt att nå de framgångarna. Det finns fler exempel på misslyckande än lyckande.

Län Antal tillverkare* Typ av produkt (urval)

Blekinge 6 Brandy, vitt vin
Dalarna 21 Snaps, mjöd, likör
Gotland 5 Whisky, rosévin, rom
Gävleborg 9 Whisky, punsch, likör
Halland 12 Cider, lager, ale
Jämtland 8 Mousserande vin (av björksav), glögg
Jönköping 6 Pilsner, glögg, punsch
Kalmar 9 Cider, gin, rött vin
Kronoberg 4 Olika ölsorter, exempelvis saison
Norrbotten 6 Cider, IPA, vodka
Skåne 59 Cider, vodka, rött-, vitt- och rosévin.
Stockholm 46 Punsch, gin, mjöd
Södermanland 19 Punsch, äppelvin, brännvin, glögg
Uppsala 14 Mjöd, gin
Värmland 10 Snaps, veteöl, vodka
Västerbotten 8 Likör, IPA
Västernorrland 7 Örtlikör, gin, mjöd
Västmanland 6 Cider, öl
Västra Götaland 39 Gin, cider, glögg
Örebro 15 Brännvin, hjortronvin, gin, whisky
Östergötland 18 Mjöd, brännvin, gin

Tabellen visar antalet producenter enligt Systembolagets artikellista för 2016, kategoriserade per län. Många producenter är inte kategoriserade per region, och alla alkoholtillverkare levererar inte heller till Systembolaget.

Källa: Systembolaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".