En fladdermus som ligger i en hand.
Gullig eller inte? Allt fler verkar luta åt det första. Foto: Lars Schröder/TT
Natur

Fladdermössen har fått bättre rykte

Johan Eklöf, doktor i zoologi: De är harmlösa
3:27 min

Fladdermöss har genom historien varit ett djur som skrämmer och som många helst inte vill ha i sitt hus. Men trenden tycks ha vänt.

Inte minst på sociala medier syns det ökade intresset för fladdermössen, det finns till och med särskilda grupper för dem med riktigt stort intresse. Och det finns flera orsaker till det tror Johan Eklöf som är doktor i zoologi.

– Vindkraften är en del, vilket kan verka konstigt, säger han. Men förklarar att fladdermöss kan dödas av kraftverken, och att utbyggnaden lett till att arterna kartlagts och att kunskapen om fladdermöss därmed ökat. 

– Media har också uppmärksammat fladdermössen, och nu ser många på djuren på ett annat sätt. 

Fladdermössen är fridlysta och vissa arter är hotade. En anledning är att belysningen ökat kraftigt. Vi belyser kyrkor till exempel, där fladdermössen bor. De är anpassade till att leva i mörker för att skydda sig mot rovfåglar, och när kyrkor blir upplysta flyttar fladdermössen eller försvinner från platsen.

Och att många får ord som vampyrer och blodsugare i huvudet när man pratar om fladdermöss är fel, säger Johan Eklöf.

– De är harmlösa varelser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".