Per Dahlen är enhetschef på Simsholmen i Jönköping.
Per Dahlen är enhetschef på Simsholmen i Jönköping. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköping

Alla har ett ansvar i reningsprocessen

Per Dahlen, Simsholmen: Tänk dig för innan du spolar ner saker
1:35 min

En hel del skräp som inte ska spolas ner i avloppet kommer varje dag till Simsholmen. Nu bygger de om för att kunna filtrera bättre.

Till Simsholmens reningsverk i Jönköping kommer cirka 65 till 70 000 invånares avloppsvatten. En del av det består av saker som inte ska vara i vattnet, som skräp och hygienartiklar.

– Topps och bindor och annat som inte löser upp sig i vattnet. Utrustningen tar ju skada och det blir haverier ibland, säger Per Dahlen som är verksamhetschef på anläggningen.

Just nu byggs delar av reningsverket om så att den grova filtreringen kommer att bli bättre och mer modern. Tops och mindre saker kan i nuläget smita i mellan det första steget även om det inte är ett så stort problem enligt Per Dahlen.

– Vi har ju utrustning som ska kunna ta hand om det här, men visst ska man tänka sig för innan man spolar ner något, säger Per Dahlen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".