Richard Thörn, präst.
Prästen Richard Thörn. Foto: Amanda Gustafsson/Sveriges Radio

Snart kan du få skilja dig i kyrkan

Richard Thörn: Vi får säga farväl till varandra
4:16 min

För de viktiga skeendena i livet finns det riter i Svenska kyrkan.

I kyrkan finns det riter för dop, konfirmation, bröllop och begravning - men för skilsmässor, som för de flesta innebär en dramatisk förändring i livet, finns ingen riktigt etablerad rit - borde det finnas? Några Jönköpingsbor som P4 Jönköping talade med är tveksamma.

Nej, jag tänker att skilsmässan oftast sker med sorg. Jag tänker att det kanske uppmärksammar skilsmässan mer, och det kanske man inte vill...

Varför ska man ha välsignelsen när man skiljer sig? Om man en gång gift sig och sedan skiljer sig, varför ska man ha välsignelse för att man bryter ett löfte?

Jag tror det kan vara en bra idé, men jag vet inte om det är något ska skulle kunna tänka mig. 

De senaste åren har det varit mellan 20- och 25 000 par som skiljer sig per år i Sverige enligt SCB och fältprosten och kyrkomötesledamoten Sten Elmberg har inför höstens kyrkomöte skrivit en motion där han efterlyser en välsignelse- och förbönsakt som kan erbjudas de som skiljer sig.

Richard Thörn är präst i Kristine kyrka i Jönköping.

– Jag tänker att idén är ganska bra. Någon form av gudstjänst eller samtal och plats där man kan sätta en punkt tillsammans, det tror jag är en bra sak, säger Richard Thörn. 

Kommentera gärna: Vad tycker du - behövs en rit för skilsmässor i kyrkan?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".