K2 Comfort i Habo
Hemstädfirman K2 Comfort i Habos huvudkontor. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköping

Hemstädföretaget varnas efter granskning

"Osund maktbalans mellan arbetsgivare och arbetstagare"
1:30 min

Jönköping kommuns granskning av hemstädföretaget K2 Comfort i Habo är klar och nu varnas företaget.

Företaget levererar hemtjänst, bland annat till Jönköpings kommun och hemstädning. P4 Jönköping granskade företaget i våras och efter det valde socialförvaltningen att starta en utredning av företaget.

Kommunens granskning visar att företaget har haft brister i sin personalredovisning, de har också betalat ut bonus till anställda men kriterierna för bonusen har varit oklara. Dessutom har dom lånat ut pengar till anställda i relativt stor omfattning.

– Det tycker vi skapar en osund maktbalans mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det tycker vi också att företaget ska förbättra.

När P4 Jönköping granskade företaget tidigare i år vittnade flera före detta anställda, 12 st, om låga löner, uteblivna ersättningar och dåliga avtal. Men socialtjänstens granskning har inte kunnat belägga några oskäliga löner enligt Stefan Österström.

– Att folk faktiskt har en lön som går att leva på och en tjänstepension som betalas in av arbetsgivaren, det har vi säkerställt, säger han.

Men kommunen har i sin granskning tagit del av uppgifter som är tillräckligt graverande för att utfärda en varning. Vid tre varningar har kommunen rätt att häva avtalet.

Bland annat ser dom allvarligt på det hotfulla samtal mellan en företrädare och en anställd som spelades upp i P4 Jönköpings granskning.

– Det anser vi givetvis är mycket allvarligt. Tillsammans med de övriga påståendena har detta lett fram till varningen vi nu riktar mot företaget, säger Stefan Österström.

P4 Jönköping har pratat med vd:n Olga Kovalchuk men hon vill inte kommentera varningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".