Mathias Lindberg ska bli sjuksköterska
Mathias Lindberg från Huskvarna, en av 140 nya sjuksköterskestudenter som skriver in sig idag. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköping

Trots larm om vårdkris – populärt att plugga till sjuksköterska

Mathias Lindberg, student: Det är ett bra framtidsyrke
2:41 min

Mathias Lindberg, 25, från Huskvarna har testat på många olika yrken efter gymnasiet, men nu har han bestämt sig. Han ska bli sjuksköterska.

Intresset att bli sjuksköterska är stort, trots att det rapporterats mycket om kriser i vården och hög arbetsbelastning, särskilt för sjuksköterskor.

Idag skrivs 140 nya sjuksköterskor in på sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan i Jönköping. Och de kan känna sig lyckligt lottade för inför hösten var det över 2000 som sökte.

Mathias Lindberg från Huskvarna har jobbat med lite av varje sena han tog studenten, senast på ett åkeri med paketutlämning. Men nu får det bli som mamma alltid har sagt, säger han lite skämtsamt – att han skulle bli sjuksköterska.

– Hon fick rätt till slut. Och jag siktar på att bli specialistsjuksköterska. 

Att det pratas mycket om vårdkris och att det är tungt att vara sjuksköterska avskräcker inte. 

– Jag tror det finns värre jobb, är tungt inom andra yrken också.

Cassandra Samuelsson från Eksjö, som vill bli barnsjuksköterska i framtiden, går nu in på sitt tredje studieår, och inte heller hon är rädd för att jobbet ska bli för tufft.

– Om man blir sjuksköterska så vänjer man sig nog vid arbetstiderna och jag tycker det är bra betalt, så jag tror det blir bra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".