Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Trafik

Oskyddade trafikanter skadas oftare svårt

"Cyklister är den största gruppen"
1:36 min
Cyklist. Arkivbild, Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
1 av 2
Cyklister, gående, mopedförare och motorcyklister är de som oftast skadas svårt i trafikolyckor. Foto: foto: Tomas Oneborg / SvD / TT.
Simon Zachrisson står med sin cykel på en cykelbana.
2 av 2
Simon Zachrisson i Cykelfrämjandet i Jönköping. Foto: Joséphine Simar/Sveriges Radio.

Allt färre dör i trafiken, men andelen oskyddade trafikanter som skadas svårt i olyckor ökar. 20 av de 28 som omkom i trafiken i juli var oskyddade.

Det är en anmärkningsvärt stor andel av alla som skadas i trafikolyckor som är så kallade oskyddade trafikanter, det menar Ryo Yamazaki som är statistiker på Transportstyrelsen.

– Tidigare skadades bilister mer i trafiken, men nu är cyklister den största gruppen.
En anledning är att bilisters säkerhet har ökat, tack vare bättre teknik, de senaste 20-30 åren, medan trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter inte har ökat lika snabbt.

Under juli månad omkom 28 personer efter trafikolyckor i Sverige, 20 av dem var oskyddade trafikanter. I Jönköpings län var en av de två som omkom under samma period oskyddad. Som oskyddade trafikanter räknas gående, cyklister, mopedförare och motorcyklister.

Simon Zachrisson i Cykelfrämjandet i Jönköpings infrastrukturgrupp känner till flera fall av olyckor där cyklister har varit inblandade. Många gånger är det singelolyckor som orsakats av exempelvis halka, men även i vissa områden där flera trafikanter ska samsas om ett område kan olyckor lätt uppstå.

– Det handlar mycket om en respekt som ska gälla från alla trafikgrupper. De stora problemen uppstår ibland vid exempelvis passager där olika trafikgrupper ska samsas, säger Simon Zachrisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".