Peter Jutterström
1 av 3
Peter Jutterström. Foto: David Westh/Sveriges Radio.
Kommunalråd Ann-Mari Nilsson (C)
2 av 3
Ann-Marie Nilsson. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.
Demokraterna
3 av 3
Det nya partiet heter Demokraterna. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio.
Jönköping

Så reagerar Alliansen på nya partiet

Peter Jutterström: De visar total brist på respekt för de demokratiska spelreglerna
1:27 min

Jönköping får ett nytt borgerligt parti i kommunpolitiken. Den styrande majoriteten i Alliansen är kritisk.

I dag offentliggjordes att de politiska vildar som lämnade moderaterna i våras nu bildar ett eget parti. Partiet heter Demokraterna Jönköping. Det namnet är något som moderaten Peter Jutterström reagerar på.

– De visar total brist på respekt för de demokratiska spelreglerna. De blockerar ju de poster som Moderaterna har förtjänat i ett val, säger Jutterström, som nyligen har tagit över kommunalrådsposten efter Berggren.

Vilka samarbeten som kommer att finnas mellan partierna framöver vill inte Peter Jutterström spekulera i ännu. Även för Centerpartiets del får frågan om nya samarbeten vänta, enligt Ann-Marie Nilsson kommunstyrelsens ordförande i Jönköping och centerpartist.

– Nu ska man först genomföra ett val, därefter får man fundera över vad det finns för möjliga lösningar för att hitta hållbara och bra ledningar för framtiden, säger Ann-Marie Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".