Peter Alsén, ordförande Qom Ut.
Peter Alsén, ordförande Qom Ut. Foto: Alexandra Letterfors/Sveriges Radio
Jönköping

Rekordmånga anmälda till Pride i år

Peter Alsén, Qom Ut: Sinnet är mer öppet
2:51 min

För femte året i rad hålls Pride i Jönköping och i år är det rekordmånga som anmält sig till paraden.

På onsdag kväll invigs Pride i Jönköping. När det startade 2013 var det drygt 1300 som deltog i paraden. 2015 var det 6500 och i år förväntas ännu fler. 

Peter Alsén, ordförande Qom Ut, som arrangerar Pride i Jönköping

–  Vi har rekordmånga anmälda, det är jätteroligt. Man hoppas att det beror på att samhället blir mer och mer öppet. .

Intresset för Pride ökar inte bara i Jönköping. 2016 firades fler Pridefestivaler i Sverige än någonsin tidigare och i år kommer det hållas 65 pridefestivaler runt om i Sverige. 

– I grund och botten handlar det ju om att vi bli bättre på att visa att alla människor har ett lika värde, oavsett vilka de är. Så är det ju tyvärr inte idag.  Det är fortfarande så att HBTQ-personer har det svårare i samhället.  

Förutom själva paraden kommer det också bjudas på gratisföreläsningar med särskilt fokus på transpersoner. Invigningskvällen smygstartar med pjäsen "Komma ut" skriven och skådespelad av Oskar Sternulf som handlar om homusexuelle Andreas och att bli accepterad för den man är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".