Emelie Lindström,  Svenska Segelförbundet
1 av 2
Emelie Lindström, Svenska Segelförbundet, är tävlingsledare under den allsvenska deltävlingen i Munksjön i helgen Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Adam och Per Gemheden
2 av 2
Adam och Per Gemheden, JSS, lär ut den ädla konsten att segla i Munksjön idag. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköping

Munksjön arena för allsvensk segling

Tävlingsledare Emelie Lindström: Har tittat på väderappen hela morgonen
4:24 min

Några av Sveriges bästa seglare tävlar mitt i centrala Jönköping i helgen. Den tredje deltävlingen i allsvenskan i segling avgörs på Munksjön.

Klockan 14.00 i dag, fredag, går startskottet för tre dagars segeltävlingar i södra del av Munksjön. Det är den tredje deltävlingen av fyra som arrangeras i Jönköping av Jönköpings Segelsällskap, Domsands Båtsällskap och Gränna Båtklubb.

Tävlingsledare Emelie Lindström, Svenska segelförbundet, är nöjd med Munksjön som arena:

– Det är stort publikintresse och när vi kommer så nära centrum i stan så kommer ännu fler intresserade och tittar på segling, säger Emelie Lindström.

Det är 18 lag som alternerar i de sex båtarna som startar samtidigt. Först i mål vinner. I dag när vinden är sydlig sker starten vid Spira, sedan kryssar båtarna till Munksjömagasinen och tillbaka, två varv. Publiken kan välja att stå på en särskild läktare vid högskolan eller var som helst runt sjön.

Allsvenskan i segling 2017 är framför allt en kamp mellan de två senaste årens mästare; Cape Crow (mästare 2016) och KSSS (mästare 2015). Stockholmslaget KSSS har börjat bäst och vunnit de två inledande omgångarna. Men det har varit oerhört jämnt mellan KSSS och Göteborgsklubben Cape Crow som varit tvåa båda gångerna.

Samtidigt som det tävlas i segling i södra delen av Munksjön så håller JSS en prova-på-segling-skola i norra delen där alla som vill testa på sporten. Det är ett av alla arrangemang i den pågående vattenfestivalen i Jönköping, H2O.

Per Gemheden och hans son Adam är två av alla frivilliga som gärna lär ut den svåra konsten att segla. Dem hör du i ljudklippet nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".