Gottlieb Granberg.
Gottlieb Granberg (M). Foto: Arkivbild/Sveriges Radio
Jönköpings län

Moderaterna jagar ny partiledare

Gottlieb Granberg, länsordförande: Vi får se hur splittrade vi är
0:56 min

Jakten på Anna Kinberg Batras efterträdare har börjat. Än har ingen kandidat klivit fram, men med ett år kvar till valet är tiden knapp.

Moderaternas kraftigt ifrågasatta ledare Anna Kinberg Batra meddelade i dag att hon avgår, efter att elva av 22 länsförbund krävt hennes avgång.

Partiet har en ordinarie arbetsstämma utlyst till den 12-15 oktober. Än är det inte bestämt om den nye partiledaren kommer att väljas då eller vid ett annat tillfälle. Valberedningen träffas för första gången på söndag.

De länsförbund som drivit på för att Anna Kinberg Batra ska bytas ut har inte lanserat en egen partiledarkandidat, åtminstone inte än. Blickarna riktas mot den ekonomisk-politiske talespersonen Ulf Kristersson och den arbetsmarknadspolitiska talespersonen och andre vice ordföranden i partiet, Elisabeth Svantesson. Båda duckar för frågor och Kristersson skriver på sin Facebooksida:

 "Frågan om vilken roll jag själv kan komma att spela för Moderaterna i framtiden har inget svar i dag. Den diskussionen kommer jag föra i våra interna samtal, och bara där", skriver han.

Den nye partiledaren kommer att kastas rakt in i en fullmatad politikhöst med Allianshot om misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist och eventuellt andra ministrar. Dessutom är det val om ett år och kravet från de missnöjda länsförbunden är att vända partiets katastrofala opinionssiffror.
– Det blir en utmaning, man ska ha ett nytt namn känt och den personen ska hinna få förtroende bland väljare och media, säger Gottlieb Granberg, ordförande för M i Jönköpings län, som ville att Anna Kinberg Batra skulle sitta kvar.

Anna Kinberg Batra kommer att leda M tills en ny partiledare är utsedd. Hon kommer att gå till jobbet varje dag, men det är oklart hur mycket hon kommer att synas offentligt.

Vem tycker du ska ta över som ny partiledare? Kommentera nedanför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".