Kristina Ekberg och Gustav Wass
Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköping

Nytt försök att bryta ensamheten hos äldre

"De ser att personer försvinner från sina föreningar"
4:11 min

Med hjälp av insatser från föreningar och organisationer i Jönköping hoppas kommunen att äldre ska få mer sociala kontakter.

Kommunen satsar två miljoner kronor som ska gå till föreningar och organisationer som vill jobba för att bryta ensamheten hos äldre. De får komma med förslag på verksamhet till kommunen och ansöka om pengar.

– Äldreomsorgen ökar ju i omfattning och när vi träffat olika grupper av äldre så säger de att det inte bara är den offentliga verksamheten som har ansvara för att bryta ensamheten, det har vi alla. Det var då som tankarna började gå hos mig och Gustav (Wass, samordnare inom äldreomsorgen i Jönköpings kommun), säger Kristina Ekberg som är utvecklingsledare och anhörigkonsulent på Jönköpings kommun.

Har man väl hamnat i ensamhet blir det lätt att det blir som en sluttande trappa, det blir svårare och svårare att ta sig ut i samhället.

Det kan handla om gemensamma måltider, träffpunkter eller att följa med äldre på aktiviteter.

Bakgrunden till det här projektet är vetskapen om att många äldre upplever sig ensamma och isolerade - en ensamhet som ger försämrad livskvalitet och som kan leda till ökad ohälsa.

Och för att klara den här utmaningen behöver kommunen samarbeta med civilsamhället.

– Vi har lite olika tankar och förslag på projekt man skulle kunna starta. Dels olika träffpunkter eller något vi kallar måltidsvänner, säger Gustav Wass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".