Patrik Rehnqvist och Aline Cortas.
Patrik Rehnqvist och Aline Cortas. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Jönköpings län

Mycket övertid i industrin efter semestern

Aline Cortas, industriarbetare: Det är väldigt mycket att göra och mycket högt tempo
1:30 min

Industrierna i länet går fortsatt starkt fram men det är svårt att få tag i personal. Många får därför jobba övertid för att hinna med orderuppgången.

Övertid och jobb på helgen är det många industriarbetare som nu kommit tillbaka till efter semestern, det vittnar både fackförbund och arbetsgivarorganisationen om. Under en tid har industrierna gått väldigt bra i Sverige och länet.

– Det är väldigt mycket att göra och mycket högt tempo, men det är okej, man måste ställa upp när det är mycket att göra, säger industriarbetaren Aline Cortas.

Orsaken till att många nu får jobba mer är att orderingångarna inom Svensk industri ökat med 21 procent från januari till juni. Beställningar som kommit in under semestern måste betas av och det är också fortsatt svårt att rekrytera kompetent personal.

– Vi kommer köra på hela hösten. Sen har vi vissa utmaningar med att få in personal, det är tufft i regionen eftersom arbetslösheten är så låg, säger Patrik Rehnqvist vd på ITAB.

Patrik har tagit hjälp av bemanningsföretag för att avlasta sin personal, Men så ser det inte ut överallt. Fackförbundet IF Metall har fått flera indikationer på att många arbetare på länets industrigolv som jobbar övertid nu är trötta och slitna. Toppen förmodas att hålla i sig in på hösten.

– Det kan vara stressigt, men det är kul, säger Aline Cortas.

Är alla lika positiva till övertid bland jobbarkompisarna?

– Nej inte alla men de flesta ställer upp, säger Aline Cortas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".