Linus Söderström
1 av 2
Linus Söderström vågade prata om snacket på isen. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Linus Söderström, Johan Lindbom, Martin Thörnberg
2 av 2
Linus Söderström, här med tränaren Johan Lindbom och lagkapten Martin Thörnberg Foto: David Westh/Sveriges Radio
Ishockey

Söderström bröt tabu - nu ska det värsta "trash-talket" bort

Linus Söderström: Vi får sätta exemplet
3:22 min

När HV71:s målvakt Linus Söderström berättade vad han blivit kallad under SM-finalserien bröt han ett tabu: att det som sägs på isen stannar där.

"Särbarn". Det var vad HV71:s målvakt Linus Söderström blev kallad av en Brynässpelare under finalserien i SM-slutspelet i ishockey i våras. Och att det sägs inte allt för vackra saker spelarna emellan i rinken är väl ingen hemlighet, men att det sen inte stannar där är desto mer ovanligt. Men tack vare att Linus gick ut och berättade detta så har nu ett ordentligt arbete satts igång för att få till ett bättre klimat på isen när det kommer till så kallat trash-talk.

Vi är förebilder för många unga, vi sätter standarden. 

Brynäs har tagit tag i frågan och också lyft den centralt för att få bort övertramp och få ett bättre klimat i rinken. Brynäs klubbdirektör Johan Stark hyllar nu Linus Söderström.

– Han bröt ju en norm och gick ut och berättade vad som sade. Det var något nytt. Det är någonting som alla vi föreningar måste inse, att det händer mer saker som vi inte har koll på. Vi måste inse att vi inte kan ducka för de här frågorna, tvärtom ska vi försöka sätta oss i förarsätet, säger han.

Hör intervjun med Linus Söderström i ljudspelaren ovan.

Att det som hände i våras nu lett till ett större arbete för att få bort den typ av psykningar som går över gränsen, tycker Linus Söderström är bra.

– Det är ju bra när man försöker förbättra samhället och ishockeykulturen och ta ansvar för vad man säger ute på isen. 

Är det på tiden att man tar tag i trash-talk som går över styr?

– På ett sätt är det ju bra att spelare visar känslor, men det finns gränser. Det är en del av sporten, säger Linus Söderström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".