AnnAnn-Katrin Lennartsson, Pär Jonsson, Pär Andrén-Katrin Lennartsson, Pär Jonsson, Pär Andrén
Ann-Katrin Lennartsson, Pär Jonsson, Pär Andrén Foto: Ulla Strängberg/SR
Nässjö

De sitter på en riktig kulturskatt

"Pinnen" först med platta paket
0:30 min

Nässjö stolfabrik var på sin tid en av Nordens största möbelfabriker. Alla modeller är sparade, men tyvärr kan allmänheten inte se kulturskatten.

Nässjö stolfabrik (1870-1992) som senare hette Nesto, men som i folkmun kallades Pinnen är ett stycke småländsk möbelhistoria, som lade grunden till det vi idag kallar Möbelriket. 

Föreningen Pinnstolen hade tidigare en visningslokal  men efter mögelskador flyttades samlingen på drygt 200 stolar till en källarlokal i kommunens regi. Där står de nu, prydligt uppradade, den ena pinnstolen efter den andra, med ett lager damm över sig.

Ann-Katrin Lennartsson, medlem i föreningen Pinnstolen, vill gärna se att stolarna får ett nytt hem, men det har varit svårt att få medlemmarna att ställa upp och sköta öppethållandet.

-Vi har ingen lämplig lokal, säger kulturchefen Per Jonsson, men vi ska försöka ordna tillfälliga visningar i samarbete med olika föreningar.

Det ser inte ut som att möbelriket får ett pinnstolsmuseum, trots att det finns berömda och eftertraktade modeller som Lena Larssons "Grandessa".

Åkerblomstolen (ursprungligen ritad för Hagafors som köptes upp av Nässjö stolfabrik) och Solfjädern, ritad av Sonna Rosén (som fortfarande tillverkas).

Den allra mest berömda var den s k "Kennedystolen", som såldes till president J F Kennedy och blev en stor exportsuccé.

Men av det småländska pinnstolsundret återstår idag bara en dammig samling som gömts i en källare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".