Konstnär Julia Bondesson.
Konstnär Julia Bondesson. Foto: Ulla Strängberg/Sveriges Radio.
Värnamo

Årets Sven Lundh-stipendiat: Julia Bondesson

Juryn: Absolut uppriktighet och avsaknad av tvärsäkerhet
3:08 min

Skulptören Julia Bondesson får årets Kerstin och Sven Lundhs stipendium på 30 000 kr. Nu ställer hon ut på Vandalorum.

"Med en lyhördhet inåt och kroppen som arbetsfält gör hon det lågmälda hörbart" heter det i motiveringen. Det är tionde gången stipendiet delas ut.

Julia Bondesson, 34 år, kommer från Skåne och gick ut Kungliga Konsthögskolan 2011. H on bor idag på gränsen mellan Skåne och Småland, strax söder om Älmhult.  Hennes främsta uttrycksmedel är skulpturer i trä som visar på kroppens bräcklighet.  Hennes dockfigurer påminner om den asiatiska dockteatern med inslag av buddhistisk meditation. 

Jag är intresserad av rörelse och skulptur och den möts naturligt i dockteatern. En naturlig källa för mig att hitta inspiration.

Konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo inviger utställningen på lördag då också konstnären finns på plats.

Hela motiveringen
”Julia Bondesson berör. Med känsligt ofullkomliga träskulpturer, besläktade med den asiatiska dockteater hon lärt sig bemästra, ger hon arketyper och frammanar frågor om hur det är att vara människa. Det gemensamma och det specifika. Rörelse och dans ökar närvaron.

Med en lyhördhet inåt och kroppen som arbetsfält, gör hon det lågmälda hörbart, det osynliga och outtalade, mellan rum och rubriceringar, uppenbart. Hon låter oss inte vända bort blicken från det mänskliga.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".