Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.
1 av 2
Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Värnamo. Både besviken och glad idag. Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio.
Regionrådet Rune Backlund (C) spanar in i framtiden.
2 av 2
Regionrådet Rune Backlund (C). Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio
Trafik

Y:et får eltåg

Både glädje och besvikelse efter dagens tågbesked för region och kommun
6:23 min

Det blir en elektrifiering av järnvägen från Värnamo till Jönköping respektive Nässjö. Men smolket är att det inte blir supersnabba tåg genom länet.

Det säger Trafikverket i sitt förslag till nationell trafikplan 2018-2029.

Eltåg mellan Värnamo/Nässjö/Jönköping

Förutom att sträckan ska utrustas med kontaktledningar så att elektriska tåg kan köra på banan, ska också en helt ny järnväg byggas mellan Byarum och Tenhult, så att persontågen mellan Jönköping och Vaggeryd ska kunna köra mycket fortare.

Fantastiskt bra. Ett exempel på där Trafikverket tillsammans med vår region gjort ett bra jobb. Det är jättebra.

Kostnaden för hela projektet på Y-et beräknas till 1,5 miljarder kronor, varav Region Jönköpings län lovat stå för en halv miljard det vill säga en tredjedel.

Rune Backlund (c), är regionråd med ansvar för trafik, infrastruktur och miljö. Även om han också är besviken över beskeden om haghastighetsbanan, så gläds han över att tågen mellan Jönköping, Nässjö, Värnamo kommer att elektrifieras. Dieseltågen kommer bytas ut.

Vi gläds över den här satsningen för den skapar möjlighet för både gods- och persontrafiken.

Högshastighetstågens framtid

När det gäller att det inte blir höghastighetståg i 320 km förbi Värnamo så använder centerpartisten Hans-Göran Johansson, kommunstyrelseordförande ett ord:

Beklämmande.

– En helt ny järnväg är nödvändig, säger Hans-Göran Johansson med eftertryck. Han ser som konsekvens att Sverige inte binds ihop med Europa utan att enbart de tre största städerna binds ihop i Sverige.

Det gör mig ledsen att det finns rikspolitiker som sagt nej till snabba tåg genom Sverige. Det betyder att de sagt nej till landet utanför storstäderna.

Och regionrådet Rune Backlund (C) tycker att regering och riksdag måste ta tag i den här frågan.

Det är ett dåligt upplägg där vi aldrig kommer i mål. Jag betraktar inte det här som något definitivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".