Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Teknik

Ny industriell revolution kräver nya kunskaper

Publicerat fredag 1 september 2017 kl 05.00
Professor Anders Jarfors: Samhället kommer att ändras
1:28 min
3D printer
Anders Jarfors, professor i material och tillverkning-gjutning (till vänster), och Roland Stolt, universitetslektor i produktutveckling (till höger), på Jönköpings Tekniska Högskola arbetar vid den nyinstallerade 3D-skrivaren för metall. Foto: Simon Isaksson

Just nu pågår något av en ny industriell revolution. Och på högskolan i Jönköping rustar man för nya tider.

Metoder inom tillverkningsindustrin som tidigare bara använts för att ta fram enstaka modeller kan snart ersätta vissa traditionella tillverkningssätt.

På Tekniska högskolan i Jönköping, där Anders Jarfors är professor i material och tillverkning, förbereds för en framtid där väldigt mycket tillverkas av 3D-skrivare.

– Samhället kommer ju att ändras. Det här är spännande. I och med att det är en omvälvning av tillverkningsbranschen som är på gång med den här digitala revolutionen är det naturligtvis väldigt spännande att se vart det kan ta oss. Och vi vill vara med på tåget.

Vad det handlar om är additiv tillverkning, eller 3D-printing som det ofta kallas för i folkmun, alltså den metod som går ut på att tusentals tunna lager av metall- eller plastpulver smälts samman med laser tills dess att en produkt är skapad. Och för att lära sig mer om additiv tillverkning har Jönköpings tekniska högskola nu installerat en ny 3D-printer för metall.

Anders Jarfors ingår i det forskarteam som kommer att undersöka hur tillverkningsmetoden kan användas på bästa sätt i framtiden.

– En del är ju att arbeta med företagen och visa vad man kan göra med den här processen. En annan del är att introducera det här lite mer i undervisning, säger han.

Niclas Edin är egenföretagare i Smålandsstenar och har följt utvecklingen av additiv tillverkning sedan 90-talet. Han anser att all tillverkandeindustri bör titta på additiv tillverkning.

– Det har kommit så pass långt, så det börjar bli konkurrenskraftigt.

Om nu alla branscher ska titta på det här framöver, vad behövs göras då?

– Högskolorna behöver titta på kunskapen om additiv tillverkning, där man tittar på fördelarna med det detta. Då krävs det också att man har kunskap om traditionell tillverkning, så att man vet när man ska använda additiv tillverkning, säger Niclas Edin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".