Linda Fransson Gnosjö Automatsvarvning
Linda Fransson är kritisk till högskolans satsning. Foto: Viktor Mattsson/Sveriges Radio.
Gnosjö

Alla inte lika positiva till högskolans framtidssatsning

Linda Fransson: Man glömmer att forska på sånt som är nu
1:16 min

Linda Fransson, familjeföretagare i Gnosjö, är skeptisk mot den forskningssatsning som nu sker på Jönköpings tekniska högskola angående 3D-printing.

Jönköpings tekniska högskola satsar nu för att lära sig mer om 3D-printing, eller additiv tillverkning som det kallas för i branschen. Alltså den metod som går ut på att tusentals tunna lager av plast- eller metallpulver smälts samman tills dess att en produkt är skapad. Metoden spås bli allt mer vanlig inom tillverkningsindustrin i framtiden.

Men i Gnosjöregionen är alla inte lika positiva till forskningsprojektet. Linda Fransson driver ett familjeföretag inom skärande bearbetning och anser att högskolor bör ägna mer tid åt att forska på mer etablerade tillverkningsmetoder för att säkra den kompetens som behövs i Sverige i dagsläget.

– Jag tycker att man glömmer att forska på sånt som är nu. Material som vi behöver för att tillverka snabbt, kvalitetsmässigt, hundra procent. Där tycker jag det är ett svart hål egentligen, säger Linda Fransson.

– Det finns en mängd andra tekniker att jobba med.

Tycker du att svensk forskning fokuserar för mycket på nya tekniker som additiv tillverkning?
– Ja, när det kommer till forskning så tycker jag det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".