Polisbil med blåljus.
Foto: Johan Nilsson/TT
Jönköping

Polisskott utreds nu internt

Magnus Holmström, vakthavande befäl: En väldigt hotfull situation
1:59 min

Polisen kände sig tvingade att skjuta mot en man som stannats på E4:n i Jönköping, när han drog fram ett drog vapen i bilen.

Vid två-tiden i natt avlossade en polisman skott mot en man som stannats på E4:n i Jönköping. Mannens anhöriga hade hört av sig till polisen, eftersom de var oroliga för hans psykiska hälsa och misstänkte att han var påverkad.

Polisen fick syn på bilen mannen färdades i i Jönköping och lyckades stanna honom i höjd med Österängen, men när en av poliserna gick fram till bilen böjde sig mannen ner och tog upp ett skjutvapen, berättar vakthavande befäl vid polisregion Öst, Magnus Holmström.

– Polismannen upplever då ett kraftigt hot och skjuter verkanseld.

Mannen, som var ensam i bilen, träffades och hann inte själv avlossa några skott. Vapnet han hade i bilen visade sig senare vara ett jaktgevär. Det ska nu undersökas av Nationellt forensiskt centrum i Linköping.

När mannen fördes till sjukhus var han vid medvetande, men skadeläget är oklart. Han misstänks nu för hot mot tjänsteman och rattfylleri. Mannen är född 1989 och är inte hemmahörande i Jönköpings län.

Mannen som besköts av polisen i natt skottskadades i buken och har opererats. Han har ännu inte kunnat höras av polisen.

Agerandet internutreds nu enligt gängse rutiner och polisen har fått debriefing.

– Det är ju en traumatisk händelse, säger polisintendent Fredrik Lindfors till P4 Jönköping.

Läget är allvarligt med stabilt för mannen. Enligt polisen pekar allt på att det var en nödvärnssituation. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".