Idag kan man börja förtidsrösta i kyrkovalet.
Idag kan man börja förtidsrösta i kyrkovalet. Foto: Sveriges Radio/Tomas Oneborg/SCANPIX
Jönköpings län

Nu kan du börja förtidsrösta i kyrkovalet

"De flesta är intresserade av vad kyrkan kan göra för deras egna församling"
1:20 min

Den 17 september är det kyrkoval, men många struntar i att rösta.

I förra veckan fick de som är röstberättigade hem ett röstkort inför höstens kyrkoval. I Växjö stift rör det sig om drygt 366 000 personer. För att ha rätt att rösta ska man vara medlem i Svenska kyrkan, folkbokförd i Sverige och fylla 16 år senast på valdagen.

– Jag hoppas att många tar chansen att göra sin röst hörd den 17 september. Svenska kyrkans förtroendevalda avgör frågor som påverkar människors vardag både i Sverige och internationellt, säger Maria Kenstam, valsamordnare i Växjö stift.

Medlemmarna väljer ledamöter till kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet på den nationella nivån under en mandat av fyra år.

Men det är få personer som röstar. Förra året röstade 12,8 procent av medlemmarna i hela Sverige.

– De flesta är intresserade av vad kyrkan kan göra som berör mig, och det är ju framförallt i den egna församlingen, säger Jan Strid, universitetslektor vid Göteborgs universitet som har forskat om kyrkovalet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".