En sjuksköterska tar hand om en patient som ligger i en säng.
1 av 2
Flera vårdenheter har inte kunnat öppna upp alla vårdplatser på grund av brist på sjuksköterskor. Foto: Tore Meek/TT
David Rydin. Foto Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
David Rydin, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Värnamo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Vårdplatser fortsatt färre - nu tas semestrarna ut

David Rydin, verksamhetschef: September och oktober särskilt belastade
1:22 min

Det pressade läget i sjukvården med för lite personal på sommaren fortsätter även en bra bit in på hösten.

Flera vårdavdelningar i länet har ännu inte kunnat öppna upp alla vårdplatser som var stängda för sommaren, bland annat den psykiatriska kliniken i Värnamo.

– Vi har brist på sjuksköterskor inom heldygnsvården och det har nästan varit omöjligt att rekrytera sjuksköterskor under en period, säger David Rydin som är verksamhetschef på den psykiatriska kliniken i Värnamo.

En del av den ordinarie personalen tvingades skjuta på sin semester till hösten för att sommarbemanningen skulle gå att få ihop. Därför har semesterperioden inom vården blivit ovanligt lång i år.

Även kirurgin i Värnamo och den medicinska vården i Värnamo och Eksjö har fortsatt stängda vårdplatser i några veckor till.

På psykiatrin i Värnamo finns nu bara tolv av normalt 18 vårdplatser öppna och det ska även täcka orterna runtomkring Värnamo. Men det finns ändå en liten strimma hopp om att det snart kan bli bättre, tror David Rydin.

– Nu har vi faktiskt lyckligtvis lyckats rekrytera två sjuksköterskor bara den senaste veckan. Men det är en liten enhet, så det är sårbart och vi behöver ytterligare någon eller några sjuksköterskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".