Petter Snive, musikalartist.
Petter Snive, musikalartist från Tranås. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Jönköping

Revanschen – fick roll i drömmusikalen

Petter Snive: Gjorde scendebut när jag var sex år
3:28 min

Redan som 12-åring sökte Petter Snive från Tranås en roll i Les Misérables. Då blev det ett nej. Men i Jönköping blev det ett ja och på lördag är det premiär på Spira.

Petter Snive, 27, stod på scen tidigt. Han var med i en talangtävling redan som 6-åring i Tranås, vann TV4:s Småstjärnorna som Roger Pontare när han var 10 år, och sökte han till Les Misérables första gången som 12-åring 2002.

– Jag sökte till barnrollen Gavroch. Jag mamma och pappa åkte till Stockholm och jag fick sjunga och träffa Carola... men fick inte rollen. Nu får jag revansch, säger Petter Snive med ett skratt.

Kulturskolan i Tranås var en bra skola, berättar han också, när han som ung både ville dansa, sjunga och skådespela. Men det var först i en amatöruppsättning av Grease i Linköping under sommarlovet efter första året på gymnasiet som han förstod att det var just musikal han vill hålla på med.

– Då bestämde jag att jag skulle söka till Balettakademien efter gymnasiet.

År 2012 tog han examen från Balettakademiens musikallinje i Göteborg. Han har bland annat medverkat i Chess på Göteborgsoperan, Familjen Addams på Lorensbergsteatern och Kristina från Duvemåla både på Göteborgsoperan och på Cirkus i Stockholm, där han utöver sin ensembleroll fick spela både Karl Oskar, Robert och Arvid vid ett flertal tillfällen. Han har spelat Puck i En Midsommarnattsdröm i Göteborgs Skärgård och en av huvudrollerna i American Idiot när den gick upp på Cirkus i Stockholm.

I Kulturhuset Spiras uppsättning av Les Misérables har Petter Snive rollen som Enjolras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".