Edina Pivalic i Smålandsstenar
Edina Pivalic (tredje från vänster) är platschef på asylboendet på Smålandsstenar hotell. Hon blev nyligen utsedd till årets smålandsstenarbo för sitt arbete med flyktingar. Foto: Håkan Eng
Smålandsstenar

Hon använder egna erfarenheter för att integrera flyktingar

Edina Pivalic: "Inte bara sitta inne i skolor och lära sig svenska"
2:38 min

Edina Pivalic kom till Sverige från Bosnien som tonåring. Nu hjälper hon asylsökande att anpassa sig för ett liv i Sverige.

På Smålandsstenar hotells asylboende lär personalen asylsökande om svenska seder och traditioner. Platschef Edina Pivalic kommer ursprungligen från Bosnien och har egna erfarenheter av hur det är att komma in i det svenska samhället.

– Jag vet vilken resa man gör och jag vet vilka misstag jag har gjort, säger Edina Pivalic.

– Jag visste vad som kunde bli bättre och det var det jag ville uppnå. Jag ville att de även skulle hoppa några steg, så att det skulle gå fortare för dem än vad det gjort för mig.

I slutet av augusti utsåg Smålandsstenar samhällsförening Edina Pivalic till årets smålandsstenarbo. Utmärkelsen grundade sig i hennes arbete på asylboendet och de resultat som uppnåtts där.

Vi visar vad som är okej och vad som inte är okej - Edina Pivalic.

– Det är faktiskt inte så lätt när du kommer till ett nytt land att veta hur man ska göra. Men när någon har visat dig, är det väldigt lätt att ta till sig.

Edina Pivalic berättar att personalen på asylboendet bland annat fokuserar på att hjälpa asylsökande med dålig psykisk hälsa att må bättre. De lägger även stor vikt på att klart och tydligt markera vilka regler som gäller för de som har problem att följa dem.

Det är tuff kärlek. 

– Det finns en konsekvens och en belöning för allt i livet, och så har det funkat här hos oss också, säger Edina Pivalic.

Lyssna på hela intervjun med Edina Pivalic i spelaren nedan. En kortare version hittar du i toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".