Men bland moderater i länet går åsikterna isär huruvida ett förbud är rätt väg att gå för att bli av med tiggeriet.
Bland moderater i länet går åsikterna isär huruvida ett förbud är rätt väg att gå. Foto: Emil Langvad/TT
Jönköpings län

Delade meningar om tiggeriförbud bland länets moderater

Niclas Palmgren: Måste angripa de bakomliggande orsakerna hårdare
2:48 min

Moderaterna vill ha ett nationellt förbud för tiggeri. Det framkom när de presenterade sitt nya kriminalpolitiska program i dag.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé presenterade i dag partiets nya kriminalpolitiska program. I det fanns bland annat förslag om ett nationellt förbud mot tiggeri.

– Vi ska inte normalisera tiggeri på svenska gator och torg. Vi måste få ett stopp på detta nu, säger han.

Men bland moderater i länet går åsikterna isär huruvida ett förbud är rätt väg att gå för att bli av med tiggeriet. Carina Lindström, kommunalråd i Eksjö, och Kristine Hästmark, kommunstyrelseordförande i Gnosjö, tycker inte att det är ett bra förslag. Och de får medhåll av Niclas Palmgren, kommunalråd i Gislaved.

– Just att lagstifta om tiggeri kanske inte hjälper hela vägen, utan det är de bakomliggande orsakerna som vi måste angripa hårdare , säger Niclas Palmgren. 

Anders Wilander, kommunstyrelseordförande i Tranås, välkomnar dock förslaget.

– Jag tycker att förslaget är bra, de som säger att det inte är ett problem har inte sett verkligheten, säger Anders Wilander.

Såväl Miljöpartiet som Liberalerna och Centerpartiet har varit kritiska till förslaget i dag, men Moderaterna hoppas få igenom förslaget genom en överenskommelse med Socialdemokraterna. Straffet för tiggeri bör vara böter, säger Tomas Tobé.

– Men även det får så klart utredas.

Hör debatten i spelaren ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".