Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Region Jönköpings län

Intensiv sommar på förlossningen - men inte kaos

Hygglig sommar på förlossningsklinikerna
2:41 min
BB. Foto David Westh/Sveriges Radio.
Arkivbild, foto David Westh/Sveriges Radio.

I sommar har vi hört om förlossningskliniker i kris, och om personal som inte ens hunnit ta rast. Men i länet tycks det ha fungerat bra.

P4 Jönköping har ringt runt till verksamhetscheferna på länets tre förlossningskliniker, och alla är överens: kaoset på förlossningen har nog drabbat storstäderna betydligt mer än mindre sjukhus.

Ingen av verksamhetscheferna känner igen de larmande rubrikerna.

Länssjukhuset Ryhov

Det är den klinik i länet som föga förvånande haft det besvärligast. Då handlar det framför allt om den sena semesterperioden, där det varit en del korttidsfrånvaro bland personalen. 

Ryhov har också fått hänvisa några fler blivande föräldrar till andra kliniker i länet än förra året, men bara ett fåtal till platser utanför länsgränsen. Just nu sammanställer kliniken också en enkät hur personalen upplevt sommaren, och nästa års planering är igång.

Johan Skoglund, verksamhetschef, berättar att sommarens svarta rubriker nog skrämt många blivande föräldrar, för flera har ringt och haft frågor. En tendens är också att blivande föräldrar ringer tidigare när det är dags för barnet att komma och vill kolla att det finns plats.

Värnamo sjukhus

Ingen har behövt skickas iväg till andra kliniker. Däremot har de tagit emot 55 födande mammor, de flesta från Jönköping, men också en stor del från Växjö lasarett som ju haft svårt att få verksamheten att gå ihop i sommar.

Christina Gunnervik, verksamhetschef i Värnamo, hyllar också sin personal, som är oerhört lojal enligt henne, och som jobbat häcken av sig som hon säger. Men något kaos har hon inte sett eller hört om. 

Höglandssjukhuset i Eksjö

Där har personalsituationen fungerat tack vare att pensionärer och föräldralediga kommit in och jobbat, och att ordinarie gått in extra.

Maria Engman, som är verksamhetschef där, säger att det ju är en klinik där det är intensiva toppar ibland och betydligt lugnare ibland, och att man inte behövt skicka någon vidare till ett annat sjukhus.

Sammanfattningsvis är intrycket att verksamheten fungerat, även om några säkert drabbats av fulla avdelningar och stressad personal. Kaoset har enligt verksamhetscheferna i alla fall uteblivit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".