Eva Galveus i Skillingaryd sitter i sitt kök.
1 av 2
Eva Galveus är säker på att hon inte kunnat bo kvar hemma utan det mobila teamet. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Gert-Ove Göransson och Anne-Marie Karlsson utgör det mobila teamet i Värnamo.
2 av 2
Gert-Ove Göransson och Anne-Marie Karlsson som är det mobila teamet i Värnamo står framför sin tjänstebil. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio
Skillingaryd

Psykiatrivård i hemmet har gjort skillnad för Eva

Eva Galveus: Tacksam för att slippa ligga inne
1:33 min

Det mobila uppföljningsteamet som åker hem till personer med psykiska sjukdomar har nu funnits i ett år.

Eva Galveus i Skillingaryd har varit inlagd på den psykiatriska kliniken i Värnamo under flera omgångar, men sedan det mobila teamet började åka hem till henne har hon kunnat bo kvar hemma.

– Den största skillnaden är tryggheten att få vara i sitt eget hem. De kommer till mig där jag har mitt revir, säger hon.

Det mobila teamet startade för ett år sen och består av två skötare som åker runt i hela Värnamoregionen och stöttar patienter som tidigare varit inlagda.

Syftet är att lätta på det hårda trycket på vårdplatserna, som just nu dessutom är färre än vanligt på grund av personalbrist.

– Det kan vara dels ett alternativ till att bli inlagd och det kan också göra att man kan gå hem från sjukhuset tidigare om man har försäkran att få ett besök någon dag senare, säger verksamhetschef David Rydin.

Han hoppas kunna rekrytera både skötare och sjuksköterskor till ännu ett team under hösten. Målet längre fram är att kunna besöka patienter i hemmet även kvällar och helger.

Eva Galveus är glad för satsningen och att slippa bli inlagd på sjukhuset.

– Det är väldigt tufft att ligga inne. Det är jag väldigt tacksam för att jag slipper nu, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".