Stig Forsberg
1 av 2
Stig Forsberg svarar på alla möjliga och omöjliga frågor om husbilar på mässan i Jönköping. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Bernt Jansson, Ann-Christine och Rolf Granström
2 av 2
Bernt Jansson från Sala med Ann-Christine och Rolf Granström från Norrtälje. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Husvagns- och husbilsmässan

Så lyckas du med husbilsköpet

Stig Forsberg: Glitter och bling går före funktion
6:42 min

Det är lätt att förköpa sig när det är mycket nytt som lockar.

Därför kan det vara idé att först passera "husbilsskolan" på årets husvagns-och husbilsmässa.

Tredje husbilen brukar bli rätt...

Nytt för i år på Elmia husvagn husbil 2017, den stora mässan i Jönköping, är en husbilsskola som ger besökarna möjlighet att lära sig mer om husbilar och det som kretsar kring husbilslivet. Det är lätt att bli förblindad av allt som glittrar på en mässa, speciellt om man ska köpa sin första husbil och är lite osäker på vad man behöver.

– Husbilsbranschen är lite omogen. Glitter och bling går före funktion. Det kan se väldigt snyggt och prydligt ut, men sen när du ska börja använda bilen så finns inte alltid den funktion du behöver, säger Stig Forsberg 

Han ska tillsammans med andra experter stå i en monter och svara på så många frågor han hinner om just husbilar, både från nybörjare och från dem som haft husbil länge och vill lära sig mer.

–  Den tredje husbilen du köper brukar bli rätt för då har du kommit underfund med vad du vill ha. Köper du allt du vill ha här blir husbilen 3 meter bred och fjorton meter lång, säger Stig Forsberg.

Men många mässbesökare har redan hittat rätt och är mest nyfikna på att spana in nyheter. Bernt Jansson från Sala har en stor husbil som han och frugan använder året runt.

– Vi åker och dansar i hela mellansverige. Vi sätter bara på vinterdäcken. Det är ett hus på hjul och vi har allt med oss såsom dusch och eget elaggregat.

Ann-Christine och Rolf Granström från Norrtälje är inne på tredje husbilen på sju år.

– Efter båt och sommarstuga var det läge för husbil för att se lite mer av landet, säger Rolf Granström.

Hör Bernt, Ann-Christine och Rolf i ljudklippet nedan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".