Foto på Ragnwald Ahlnér, ordförande i patientnämnden och kristdemokrat.
Ragnwald Ahlnér, ordförande i patientnämnden. Foto: Arkivbild, Peter Jernberg/Sveriges Radio
Jönköpings län.

Patientnämnden: Problem med läkare som inte förstår svenska

Ragnwald Ahlnér, ordförande i Patientnämnden: Man kan ju få fel diagnos
1:00 min

Läkare som inte förstår patienter på grund av bristande svenskkunskaper är ett problem inom vården i Jönköpings län, enligt patientnämnden.

I ett beslut skriver Patientnämnden i Jönköpings län att flera ärenden har behandlats där patienten inte förstått läkaren eller vice versa, eftersom läkaren inte kunnat prata tillräckligt bra svenska.

– Det är en risk för patientsäkerheten om man inte kan förstå en patient, säger Ragnwald Ahlnér (KD), ordförande i Patientnämnden.

– Har man inte förstått varandra, då är det ju inte bra.

Enligt Ragnwald Ahlnér ska det röra sig om flera läkare som har bristande språkkunskaper.

– Patienterna har uppfattat att läkaren inte förstår vad man har sagt, och i det här senaste fallet har läkaren lämnat rummet utan att patienten har fått veta någonting.

Ragnwald Ahlnér hoppas att Regionen kommer se över svenskkunskaperna noggrannare när de anställer utländska läkare i framtiden.

– Det är allvarligt om man inte kan förstå, säger Ragnwald Ahlnér.

– Man kan ju få fel diagnos eller fel medicinering.

Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län, säger till P4 Jönköping att det är en allvarlig situation om patienten inte förstår vad läkaren säger. Samtidigt påpekar han att alla läkare som anställts blivit godkända i ett språktest.

Regionen tar dock kritiken på allvar och ska titta närmare på varför patienter upplever problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".