Malin Bengnér
Malin Bengnér är smittskyddsläkare i Jönköping. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköping

Miss kan göra att färre barn vaccineras i tid

Smittskyddsläkaren Malin Bengnér ger sin syn på problemet
1:06 min

Kan bli ett glapp på upp till ett halvår där barn inte får sitt vaccin i tid.

I våras beslutades det att Region Skåne skulle sköta den nya upphandlingen gällande barnvaccinationsprogrammet i bland annat Jönköpings län. Men nu berättar Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköping, att man fått indikationer på att Region Skåne inte kommer att hinna att klara upphandlingen i tid.

– Det verkar som att de inte kommer att kunna få det här fixat förrän årsskiftet 2018-19, det betyder att det kommer bli ett glapp på närmare ett halvår när det gamla avtalet löper ut.

Vaccinen som barnen går miste om är samtliga som de får från och med att de föds tills att de börjar skolan. Malin Bengnér menar nu att man gör vad man kan för att hitta en lösning på problemet. 

Hur pass orolig ska föräldrar vara i nuläget?

– Just nu kan man vara rätt lugn, Vi får se hur det utvecklar sig inom de närmsta veckorna. Samtidigt finns det alternativa strategier för att lösa detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".