Fler kvinnor går och tar cellprov i Jönköpings län.
Fler kvinnor går och tar cellprov i Jönköpings län. Foto: Jessica Gow/TT
Jönköpings län

Fler kvinnor går på cellprovtagning

Lisbeth Liest, överläkare: Absolut billigaste livsförsäkringen du kan ha
1:32 min

Antalet kvinnor som tar cellprov har ökat i länet under de senaste fem åren.

Genom att regelbundet lämna gynekologiskt cellprov kan man skydda sig mot livmoderhalscancer. Cellprovet tas av en barnmorska och tar några minuter. Om cellförändringar upptäcks och behandlas tidigt kan man förhindra att de utvecklas till cancer. 

– Gå på cellprovskontroll, det är den absolut billigaste livsförsäkringen du kan ha, säger Lisbeth Liest som är överläkare på kvinnokliniken på höglandssjukhuset i Eksjö.

I Jönköpings län kallas kvinnor till cellprovstagning från och med att man fyller 23 år. Efter det följer regelbundna kontroller vart tredje år tills man är 49, och efter det går man på kontroll var femte år fram tills man fyller 65.

Andelen kvinnor som tar cellprov har ökat i länet under de senaste fem åren. 82,4 procent av de som erbjöds förra året valde att ta det.

Enligt Lisbeth Liest beror den positiva trenden på att det finns en större medvetenhet bland unga kvinnor idag, också för att många vaccinerat sig mot HPV. Samt olika kampanjer som sjukvården genomfört för att flera ska ta cellprov.

– En viktig faktor är också att det ska vara lätt att boka om tiden om man vill, säger Lisbeth Liest.

Hösten 2010 infördes vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet till flickor, något som idag resulterat i att fler är upplysta om cellförändringar.

För många är det en självklarhet att ta testet, men flera väljer att avstå, på grund av rädsla för obehag och att det ska göra ont.

Angelica som är 29 år, gick inte på cellproven hon blev kallad till. Men efter sex år så valde hon att gå och upptäckte att hon hade livmoderhalscancer.

– Jag har hoppat över de där proven i alla år, vilket jag ångrar nu, kanske hade man kunnat förutspå detta om jag gick tidigare, kanske inte. Jag tror att cancer är ett sånt laddat ord som väcker många känslor, därför blir många avskräckta att gå, säger Angelica.

För en månad sedan fick hon beskedet och väntar nu på operation.

– Nu uppmanar jag och tjatar på alla mina kompisar att gå, säger Angelica.

Angelica heter egentligen någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".