Besim Matoshi IF Metall Västbo/Östbo
1 av 2
Besim Matoshi, ordförande i IF Metall Västbo/Östbo Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.
Frida Boklund, Företagarna och Catrin Jalkander, vd Hit & Dit
2 av 2
Frida Boklund, Företagarna och Catrin Jalkander, vd Hit & Dit konstaterar att tempot ökar! Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.
Småföretagarbarometern

Facket varnar: Övertiden sliter ut personalen

Besim Matoshi, IF Metall: Risk för utbrändhet och uppsägning
3:02 min

Det går bra för Sverige. Hjulen snurrar på ordentligt visar småföretagarbarometern. Men samtidigt slits många ut av all övertid, varnar facket.

Konjunkturen är stark för länets småföretagare och man ser även positivt på framtiden. Enligt Småföretagarbarometern som presenteras idag har 65 procent av länets småföretagare svarat att de har möjlighet att expandera i framtiden.

Men det finns orosmoment; framför allt ett skriande behov av arbetskraft med rätt kompetens.

Det innebär att när orderböckerna fylls måste befintlig personal jobba mer övertid, eftersom det inte finns folk att anställa.

Fackförbundet IF Metall har fått flera indikationer på att många arbetare på länets industrigolv som jobbar övertid nu är trötta och slitna.

– På sikt ser vi att de som jobbar mycket övertid också är de som vi sitter och diskuterar rehabilitering med sedan, men också uppsägningar eftersom de slits ut och inte är helt hundra. Ofta när det går neråt för företagen igen så är det de samma människor som ställt upp under högkonjunkturen som man diskuterar att friställa, konstaterar Besim Matoshi, ordförande i IF Metall Västbo/Östbo.

Småföretagsbarometern är Sveriges största konjunkturindikator inriktad speciellt på småföretagskonjunkturen och produceras i samverkan mellan Sparbankernas Riksförbund och Företagarna. Undersökningen omfattar drygt 4000 företagare inom det privata näringslivet med 1-49 anställda.

I ljudklippen nedan hör du regionchefen för Företagarna och VD:n för ett transportföretag kommentera den heta konjunkturen just nu. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".