Flera svartvita porträttbilder av en kvinna.
Okänd polska, Östanå utanför Gränna 1946. Många av personerna på museets foton har okända namn. Foto: Osse Gustafsson, Gränna.
Gränna

Grenna Museum söker namn på flyktingar

"Vill veta vad som hände sen"
3:58 min

I museets bildarkiv finns ett stort antal porträttbilder av flyktingar utan namn. För att få klarhet i vilka de är tar museet nu hjälp av allmänheten.

Grenna Museum har ett stort antal glasplåtar med porträttbilder av bombflygare och flyktingar som kom till området under 1940-talet i sitt bildarkiv. De flesta av flygarnas namn finns noterade, men många av flyktingarnas namn saknas. Det är omkring 400 personer som finns på porträttbilder i museets arkiv.

Museet gör nu bilderna tillgängliga för allmänheten i en digital bildbank för att få hjälp att få klarhet i vilka personerna på bilderna är.

– Hos mig väcker de en stor nyfikenhet. Jag vill egentligen veta vad som hände sen, vart tog de vägen och vilken historia de bar på, säger museichef Håkan Joriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".